Ekonomi

İngiltere’den Türkiye’deki demiryolu projesine 878 milyon dolar finansman

İngiltere, Mersin’i Adana, Osmaniye ve Antep’e bağlayacak yüksek hızlı elektrikli demiryolunun yapımı için 680 milyon sterlin (878 milyon ABD doları) bedelle finansman sağlayacağını açıkladı. Ulaştırma Bakanlığı adına projeyi yürüten Rönesans Holding’e finansman, İngiltere İhracat Finans Kurumu (UKEF) tarafından sağlanacak. İngiltere’deki ihracatçıların projenin tedarikçisi olması şartıyla destek verildi.

Rönesans İnşaat’ın iştiraki REC Homeland İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2020 yılı ortalarında düzenlediği ve 5 firmanın davet edildiği “Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu İnşaatı” ihalesini 6 milyar 749 milyon 818 bin liralık teklifle kazandı. Mersin ile Antep şehirleri arasındaki seyahat süresini 6 saatten 2 saate indirmesi planlanan projenin şehir içi lojistik maliyetlerini düşürmesi bekleniyor.

‘İKİ ÜLKENİN TİCARİ İLİŞKİLERİ GÜÇLENİYOR’

312 kilometrelik demiryolunun Türkiye’nin en büyük ikinci konteyner limanı olan Mersin’i şehir içlerine bağlaması ve lojistik emisyonları yılda en az 150 bin karbondioksit eşdeğeri kadar azaltması bekleniyor. Mevcut Mersin-Adana demiryolundaki lokomotifler dizelle çalışıyor.

781 milyon avroluk kredinin 116 milyon avroluk kısmı Avusturyalı OeKB, 174 milyon avroluk kısmı ise İtalyan ihracat kredi kuruluşu SACE tarafından reasüre edildi. JP Morgan’ın aracı banka olarak yer aldığı kredide ING Bank ve BNP Paribas da alacaklı olarak yer aldı. Rönesans Holding’in şu anda İngiltere’deki tedarikçilerle elektronik altyapı, ESG (Environmental, Social, Governance) danışmanlık hizmetleri, katener ve mekanik aksam sözleşmeleri için temas halinde olduğu belirtildi.

İngiltere İhracattan Sorumlu Müsteşarı Malcolm Offord, “İngiltere ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler her geçen gün güçleniyor” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada, “Projenin en önemli amacı, Türkiye’deki demiryolu bağlantısını iyileştirmek ve sürdürülebilir bir alternatif ulaşım şeması oluşturmaktır.” (BBC Türkçe)

kayapinar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu