Haber

Veli Ağbaba: “Binlerce sendika üyesinin örgütlenme özgürlüğüne açık darbe indiriliyor”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, toplu iş sözleşmesi ikramiyesi için kamu görevlileri sendikalarına getirilmesi amaçlanan yüzde iki iş kolu örgütlenme kuralına ait; “İktidar baraj şartıyla sendikalara ve üyelerine ayrımcılık yapıyor. Bu durumda yüzlerce sendikanın ve binlerce sendika üyesinin örgütlenme özgürlüğüne açık bir darbe indiriliyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, kamu görevlileri sendikalarına toplu iş sözleşmesi ikramiyesi için getirilmek istenen yüzde iki iş kolu örgütlenme kuralına tepki gösterdi. Ağbaba yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

“HÜKÜMET KÜÇÜK SENDİKALARI BÜYÜK SENDİKALARA YEMEYE ÇALIŞIYOR”

“Getirilen düzenleme ile kamu görevlilerinin örgütlü olduğu sendikalara yüzde 2 örgütlenme barajı getiriliyor ve yüzde 2 barajını geçen sendikalara toplu sözleşme ikramiyesi, bunun altında kalan sendikalara ise toplu sözleşme esası verilecek.

Kanun teklifinde toplu sözleşme eki olarak memur aylık katsayısının 750 gösterge sayısı ile çarpılması suretiyle elde edilecek miktar, toplu sözleşme ikramiyesi ise 2119 gösterge sayısı ile çarpılacak miktar olarak belirlenmiştir. Mevcut katsayı ile hesaplandığında yüzde 2 kuralını sağlayan sendikalar ile yüzde 2’nin altında kalan memurlar arasında 500 TL fark var. İktidarın yapmaya çalıştığı şey küçük sendikaları büyük sendikalara yedirmek.

“SENDİKA ÜYESİNİN ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNE AÇIK BİR SAVAŞ YAPILMAKTADIR”

Eşik kuralıyla hükümet, sendikalara ve üyelerine karşı ayrımcılık yapıyor. Bu durumda, yüzlerce sendikanın ve binlerce sendika üyesinin örgütlenme özgürlüğüne açık bir darbe indirilmiştir. Ayarlama; Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Türkiye’nin imzaladığı 87 ve 98 sayılı kararları, anayasamızın 51. maddesinde yer alan sendika kurma hakkını ihlal ettiği için, açıkça alışılagelmiş değildir.

Hem anayasamıza hem de imzaladığımız uluslararası kararlara aykırı olan bu düzenlemede ısrar etmek, bağımsız ve özgür sendika anlayışını yerle bir etmek demektir. Çalışma Bakanı’nın söylediği başka bir şeyi tutmuyor.

“HÜKÜMET YASAKÇILARI DIŞINDA HİÇBİR BİR BİRLİĞİN VARLIĞINI TASDİK EDEMEZ”

Çalışma Bakanı sürekli olarak Türkiye’deki sendikal örgütlenmenin yaşadığı sorunlardan bahsediyor. Sendikalaşmanın anayasal bir hak olduğunu her zaman dile getiriyor. Bakalım bu düzenleme ile sendikalar arasındaki ayrım ve sendika seçme özgürlüğüne darbe vuruluyor.

Daha önce Danıştay tarafından iptal edilen bu düzenlemede ısrar etmenin amacı nedir anlamış değiliz. Getirilen yönetmelikte “sendika algısını güçlendirmek ve sendika üyeliğini desteklemek” amacıyla yapıldığı belirtiliyor. Sendikaların yüzde 2’lik örgütlenme barajı sendika algısını ve üyeliğini güçlendirmez, aksine ortadan kaldırır. Diğer sendikaların örgütlenme ve var olma haklarına darbe vurur ve ülkede tek tip sendikacılığın önü açılır. Anladığımız kadarıyla iktidar, destekçisi olduğu sendikalar dışında bir sendikanın varlığına tahammül edemiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu