Pixel 8 Pro’da Vücut Isısı Nasıl Ölçülüyor?
Pixel 8 Pro modeli, vücut ısısı ölçme özelliği ile geldi. FDA’dan onay alan ilk vücut ısısı özelliği nasıl çalışıyor? İşte detaylar.
Google, Pixel 8 Pro modeliyle bir ilke imza attı. FDA’dan bugüne kadar vücut ısısı ölçme için izin alan bir uygulama ve özellik yer almazken Google ilk olmayı başardı. Pixel 8 Pro modeliyle birlikte Türkiye’de daha çok ateş ölçme olarak kabul görecek bu özellik, ihtiyaç duyulduğu anda vücuttaki sıcaklığın ne kadar olduğunu gösterecek. Google tanıtımı sonrasında yeni özelliğin nasıl çalıştığı büyük merak uyandırdı.
Pixel 8 Pro’da Ateş Nasıl Ölçülür?
Pixel 8 Pro’da bu özelliği kullanmak isteyenlerin yapması gereken tek şey Google Health uygulamasında yer alan bu özelliği kullanmak. Özelliği açtıktan sonra telefonun arka yüzeyinin kişinin alnına yaklaştırması yeterli oluyor ve ekranda vücut ısısının ne kadar olduğu görülebiliyor. Google, yaptığı sayısız testler ile yaptığı geliştirmeler sonucunda ±0.3 dereceye kadar doğruluk oranına ulaşmayı başardı. Bu testler sonrasında özelliğin kullanıma sunulmasının da önü açıldı. Telefonların temas etmesini istemeyen Google, özelliği geliştirirken yaklaşık 1 cm’e kadar yakınlığın uygun olacağını söylüyor.
Google Bu Özelliği Nasıl Geliştirdi?
Özelliğin basit kullanımı ve diğer teknoloji devlerinin bu özelliği kullanıma sunmada yaşadığı zorluklar oldukça ilgi çekici. Teknoloji dünyasında giyilebilir cihazlar ile benzer özelliği n kullanıma sunulması beklense de bu konuda farklı zorluklar yaşanıyor. Bu konuda Google’da Araştırma Ve Geliştirme Teknik Müdürü Ravi Narasimhan ilk adımı atmış. Google’ın daha sonrasında bir blog gönderisi ile ortaya çıkan bu teknik detaylara göre vücut ısısı ölçümü için kızılötesi sensörler kullanıldı. İlk prototiplerde ise bu sensörlerin yer aldığı minyatür bir cihaz geliştirildi. Bu prototipler üzerinden yapılan testler ve geliştirmeler sonrasında ise ilgili özellik Pixel modellere taşındı.
Telefonların sürekli kişilerin yanında olması nedeniyle sıcaklık ölçmek için en iyi araç olduğu tezini savunan Google, tüm bunları kamera modüllerinin yanına eklenen bir kızılötesi sensör ile başardı. Üstelik Google bu konuda öylesine iddialı ki ölçümlerin standart termometrelere göre çok daha yüksek doğruluk sunduğunu belirtiyor. Bunun nedeni ise telefonların termometrelerinin aksine, temporal arteri tarayarak sıcaklığı daha iyi ölçebilmesi. Kızılötesi sensörden gelen veriler, Tensor G3 çipi tarafından desteklenen algoritmaya aktarıldıktan sonra bu algoritma ile sıcaklık belirlenerek telefon ekranında belirtiliyor. 130 derecen fazla görüş alanına sahip olan kızılötesi sensörü böylece tek bir noktaya değil, mikro alanı tarıyor.
İnternet bağlantısı gibi gereksinimler olmadan çalışan özellik bu sayede herhangi bir kısıtlamaya da bağlı kalmıyor. Seyahat sırasında, internetin çekmediği acil durumlarda dahi Google sıcaklık ölçme noktasında kullanıcılara destek sunuyor. Çocuklarının ateşini ölçmede sorunlar yaşayan ve bunun için heyecanla yeni özellik üzerinde çalışan Google ekibi, şu ana kadar oldukça iyi bir ürün ortaya koymuş durumda.